Het nieuwe jaar 2018 komt er weer bijna aan, of is misschien net begonnen als je dit leest. Traditiegetrouw de periode om goede voornemens te maken en mooie wensen uit te spreken. Mijn wens voor het nieuwe jaar is dat mensen beter om kunnen gaan met (dreigende) conflicten. Als iedereen daar in zijn of haar eigen omgeving, thuis, op het werk of op de sportclub mee begint dan ziet de wereld er gelijk al een stuk beter uit. Ook al zijn de wereldwijde conflicten daarmee nog niet opgelost. Klinkt dat hoogdravend? Ik vind van niet, want ook voor wereldvrede geldt begin klein en denk groot.
Laten we het rendement van minder conflicten eens op kleinere schaal bekijken. In moderne organisaties met flexibele arbeidsomstandigheden, een diversiteit aan culturen en een sterkere nadruk op zelfsturing komen conflicten helaas nog steeds voor. Onderzoek toont aan dat managers gemiddeld 20% van hun tijd besteden aan het oplossen van conflicten. Conflicten kosten niet alleen tijd, ze zorgen ook voor ontevreden medewerkers en dragen zeker niet bij aan een goed bedrijfsresultaat. Wat de daadwerkelijke gevolgen zijn van conflicten hangt sterk af van de wijze waarop medewerkers met een conflict omgaan.
Misschien denk jij nu wel, leuk maar wat ga jij doen om je wens in vervulling te laten gaan? Nou eh.... ik kan dat natuurlijk niet alleen. Maar........ ik heb wel hele goede tips over hoe jij samen met jouw team conflictvaardiger kunt worden. En die wil ik graag delen:
- Leer beter te luisteren, naar jezelf en naar anderen. Want als je luistert hoor je zoveel meer op basis waarvan je vanuit verbinding kunt gaan werken aan oplossingen.
- Stel je kwetsbaar op en durf je gevoel te benoemen. Dat creëert ruimte in je hoofd om te kunnen werken aan oplossingen.
- Ga aan de slag met geweldloze communicatie. Deze vorm van communicatie is afgeleid van de werkwijze van vredesdenkers als Mahatma Gandhi en Martin Luther King. Centraal staat dat in verbinding blijven en samen tot oplossingen komen belangrijker dan gelijk krijgen. Ik heb dit in het afgelopen jaar regelmatig in de praktijk gebracht en ben inmiddels groot fan.
Vier stappen van geweldloze communicatie:
Mijn moeder zij toen ik nog thuis woonde en in mijn pubertijd opstandig reageerde op van alles en nog wat "eerst tot 10 tellen en dan pas reageren". Dat is eigenlijk wat Geweldloze Communicatie is. Je denkt eerst na en zet dan navolgende vier kinderlijk eenvoudige stappen:
- Stap 1: Benoem wat er gebeurt, de feiten zonder te oordelen (= waarneming)
- Stap 2: Benoem wat de feiten met jou doen, wat raakt je (= gevoel)
- Stap 3: Zeg wat je graag zou willen (= behoefte)
- Stap 4: Stel de ander een vraag (= doe een verzoek)
Ik zou zeggen, probeer het de komende weken eens en kijk wat er gebeurt. Vind je dit lastig maar maakt het je wel je nieuwsgierig? Samen met Sandra van Loenen geef ik op 17 januari 2018 van 14.30 tot ca. 17.00 uur een gratis workshop Van conflict naar oplossing! “tips en tools om in 2018 beter om te gaan met conflicten” Locatie: Hijdra.com in Leimuiden. Kijk voor meer informatie op de agenda op mijn website en/of meld je aan via de website van Hijdra.com.
Voor nu een gezellige jaarwisseling en een conflictvrij 2018 toegewenst!