Wil jij ook jouw jakhals temmen en leren om te communiceren als een giraf?

Die vraag moet ik natuurlijk even toelichten. Ik ben al een tijdje bezig met geweldloze communicatie. In deze vorm van communicatie staat de jakhals symbool voor de taal en manier van communiceren die mensen uit elkaar drijft.. De jakhals vertegenwoordigt aannames en oordelen die jij en ik over van alles en nog wat hebben. Die aannames en oordelen kunnen ervoor zorgen dat meningsverschillen uit de hand lopen tot een lastig op te lossen conflict.
De giraf is in geweldloze communicatie het symbool voor verbindend communiceren. De giraf is namelijk het de landdier met het grootste hart. Het dier staat met zijn grote hart symbool voor empathie en is lang genoeg om over de oordelen heen te stappen.

Een jakhals zegt bijvoorbeeld:
Jij luistert ook nooit naar me!
Jouw telefoon is belangrijker voor je dan een fatsoenlijk gesprek met mij.

Een andere Jakhals gooit er een verwijt achteraan:
Kan het niet een beetje minder!
Als jij een boek leest reageer je ook niet als ik iets vraag.

Gevolg: einde gesprek!

De giraf reageert anders en zegt: Klopt het dat je boos bent omdat ik niet reageer op wat jij zegt? Wil je dat ik de tijd neem om met aandacht naar je te luisteren? Zullen we samen een kop koffie drinken? Dan kunnen we even rustig praten.

In dit voorbeeld klinkt het misschien wat onnatuurlijk maar het laat wel zien dat je door een andere manier van reageren een heel ander gesprek hebt en escalatie voorkomt.

Wil jij ook leren om te communiceren als een giraf? Kom dan naar onze introductie workshop verbindende communicatie. Voor € 100,- excl. BTW  leer je in één middag de vier stappen die nodig zijn om te kunnen communiceren als een Giraf.

Aanmelden of meer lezen? Klik hier!