Je kunt anderen alleen inspireren als je zelf geïnspireerd bent!

Het is nu bijna 6 jaar geleden dat ik koos voor het ondernemerschap. Ik nam mezelf voor om net als in loondienst elk jaar te investeren in nieuwe kennis of nieuwe vaardigheden.

Het begon met een opleiding tot teamcoach bij de School voor Coaching in Utrecht. Ik leerde over fases in teamontwikkeling en ik maakte kennis met hoe je kunt onderzoeken welke belemmerende patronen teams met elkaar in stand houden. Ik leerde ook hoe ik deze patronen op een liefdevol confronterende wijze zichtbaar en bespreekbaar kan maken binnen een team. Ik heb daarmee meerdere teams kunnen helpen in de afgelopen jaren.

Daarna ging ik bij Q4 Profiles in training om te kunnen werken met DISC, een krachtig hulpmiddel wat ik graag inzet in teams de een vraagstuk hebben op het gebied van samenwerking of vastlopende communicatie. Inmiddels bied ik naast DISC ook het waarde- en interesseprofiel aan. De drie profielen samen vormen het zogenaamde motivatieprofiel waarmee individuele teamleden niet alleen inzicht krijgen in gedrag- en communicatiestijlen maar ook in de onderliggende drijfveren en interesses. Ook met dit krachtige hulpmiddel heb ik teams kunnen helpen om samen tot betere resultaten te komen.

Bij de school voor coaching had ik kennis gemaakt met “Geweldloze communicatie” en over hoe dit bij kan dragen aan verbinding in teams. Het liet me niet los. Ik vond dit gedachtegoed van Marshall Rosenberg zo krachtig dat ik ook daar verschillende verdiepende trainingen over gevolg heb. Ik leerde dat “Geweldloze communicatie” heel veel meer is dan een manier van communiceren. Voor mij persoonlijk draagt het bij aan het beter om kunnen gaan met kritiek en het beter kunnen omgaan met een (dreigend) conflict. Samen met Sandra van Loenen geef ik nu jaarlijks meerdere workshops over dit thema.

Naast dit alles is ook mijn boekenkast in de afgelopen jaren behoorlijk gevuld geraakt met inspirerende en minder inspirerende boeken. De boeken die mij het meest geraakt hebben zijn; “De lessen van Ubuntu”, een boek over de Afrikaanse filosofie voor een gelukkig leven, “De kracht van kwetsbaarheid” over de moed van het niet perfect hoeven zijn, “De vijf frustraties van teamwork”, over hoe je ervoor zorgt dat samenwerken leuk blijft en het essay “Vrede kun je leren”, een pleidooi om op scholen aandacht te besteden aan geweldloze communicatie en compassie.

Terugkijkend zie ik dat bijna elk boek, elke opleiding of training mij iets gebracht heeft dat ik in mijn dagelijkse praktijk gebruik. Niet alleen als teamcoach maar ook privé of in de projecten of opdrachten die ik vanuit mijn eigen onderneming mag doen.

Toen ik vorige week door iemand (die ik inmiddels wel een goede vriend mag noemen, denk ik) gevraagd werd om mee te gaan naar een congres over het thema leiderschap heb ik ondanks het voorgaande even getwijfeld. Kon ik de tijd wel missen? Sprak het thema en alles wat daaromheen aan bod zou komen mij wel aan? Ik besloot een afspraak te verzetten en te gaan. Terugkijkend ben ik blij dat ik dat gedaan heb omdat ik nieuwe mensen ontmoet heb én omdat ik weer veel geleerd heb over leiderschap, over mentale weerbaarheid en over kleine stappen zetten om grote dromen waar te kunnen maken.

Een van de sprekers was Todd Henry (hij schreef verschillende boeken over leiderschap). Hij sprak de woorden “als je zelf niet geïnspireerd bent dan kun je ook anderen niet inspireren”. Dat zijn de woorden die ik meeneem voor de rest van dit jaar.

Denk jij dat jouw team wel wat inspiratie kan gebruiken om dit jaar mooie dingen te bereiken?
Laat het mij weten. Ik help je graag vanuit de rugzak met inspiratie die ik in de afgelopen jaren goed gevuld heb.

"Alles is mogelijk, als je maar durft." - J.K. Rowling

Het einde van het jaar is in zicht. Normaal gesproken ben ik meer van vooruitkijken dan van terugblikken. Omdat mijn bedrijf nu bijna 5 jaar bestaat en omdat ik mijn ervaring graag wil gaan delen met andere ondernemers maak ik een uitzondering.

Ik neem je mee naar de winter van 2013. Het bedrijf waar ik werkte ging een andere koers varen en ik wist intuïtief dat ik daar als persoon geen onderdeel vanuit wilde maken. De nieuwe koers was goed maar ik had op dat moment niet de energie om er nog vol tegenaan te gaan. Maar wat dan wel? Ik was 45 en ambitieus. Ik nam een coach in de armen die mij aan de hand van een zogenaamd DISC profiel liet inzien dat mijn intuïtie klopte. Het roer moest om! Maar durfde ik dat wel?

Meer lezen

Wil jij ook jouw jakhals temmen en leren om te communiceren als een giraf?

Die vraag moet ik natuurlijk even toelichten. Ik ben al een tijdje bezig met geweldloze communicatie. In deze vorm van communicatie staat de jakhals symbool voor de taal en manier van communiceren die mensen uit elkaar drijft.. De jakhals vertegenwoordigt aannames en oordelen die jij en ik over van alles en nog wat hebben. Die aannames en oordelen kunnen ervoor zorgen dat meningsverschillen uit de hand lopen tot een lastig op te lossen conflict.
​​​​​​​De giraf is in geweldloze communicatie het symbool voor verbindend communiceren. De giraf is namelijk het de landdier met het grootste hart. Het dier staat met zijn grote hart symbool voor empathie en is lang genoeg om over de oordelen heen te stappen.

Meer lezen

Reflecteer en leer

Hoe vaak neem jij de tijd om stil te staan bij successen of dingen die aandacht vragen? Vaak gunnen we onszelf die tijd niet en laten we ons meeslepen door dagelijkse hectiek. Daarom vraag ik als teamcoach aan mensen om regelmatig tijd te besteden aan reflectie. Reflectie is een gestructureerde manier om ervaringen te begrijpen, te analyseren en er betekenis aan te geven door figuurlijk in de spiegel te kijken. 

Meer lezen

Het geheim van teamcoaching

Als teamcoach werk ik regelmatig samen met Sandra van Loenen. Onderstaand blog staat in onze nieuwsbrief van februari

Tijdens een intakegesprek krijgen we regelmatig een algemeen "probleem" voorgelegd. Bijvoorbeeld een directeur die zegt: "De samenwerking loopt niet lekker". Om daar gelijk achteraan te zeggen: "Ik heb het al heel vaak besproken met mijn team en ze zijn het met mij eens maar vervolgens verandert er niets".  

Meer lezen

Ik wens je een mooi en conflictloos nieuw jaar

Het nieuwe jaar 2018 komt er weer bijna aan, of is misschien net begonnen als je dit leest. Traditiegetrouw is dit de periode om goede voornemens te maken en mooie wensen uit te spreken. Mijn wens voor het nieuwe jaar is dat mensen beter om kunnen gaan met (dreigende) conflicten. Als iedereen daar in zijn of haar eigen omgeving, thuis, op het werk of op de sportclub mee begint dan ziet de wereld er gelijk al een stuk beter uit. Ook al zijn de wereldwijde conflicten daarmee nog niet opgelost. Klinkt dat hoogdravend? Ik vind van niet, want ook voor wereldvrede geldt begin klein en denk groot.

Meer lezen

Maak kennis met "De kracht van kleur bekennen"!

Samen kom je verder dan alleen is één van mijn motto's. Dat is één van de redenen waarom ik teamcoach ben geworden en waarom ik werk met DISC.

DISC beschrijft vier fundamentele temperamenten die ieder mens in meer of mindere mate in zich heeft. De verschillende temperamenten samen vormen jouw unieke karakter. DISC plaatst mensen niet in een hokje. Wel helpt DISC om jezelf nog beter te leren kennen en om anderen beter in te kunnen schatten. Als je beter weet wat jijzelf en anderen in jouw team nodig hebben om beter samen te kunnen werken ontstaat al snel een betere sfeer en meer productiviteit. DISC is daarom uitermate geschikt om in te zetten bij het coachen van teams.  Het resultaat! Meer begrip en betere communicatie binnen teams!

Meer lezen